Lavterskeltilbud til rusavhengige i Oslo

Siden desember i fjor har rusavhengige i Oslo hatt mulighet til å få akutt og nødvendig tannbehandling på Tøyen i Oslo. Tjenesten er gratis og brukerne trenger ikke gå veien om sosialkontoret.

Tannlegene Sigmund Seland (t.v.) og Tom Grøstad, tannhelsesekretær Sigrid Sevaldsen og pasient Knut Løvli er alle fornøyde med det nye lavterskeltilbudet til rusavhengige i Oslo.

Torsdag og fredag kan rusavhengige i Oslo få behandling mellom klokken 10 og 15 i tannlegevaktens lokaler i Kolstadgaten 18. Til å begynne med lot pasientene vente på seg, men nå har begge tannlegene fulle dager. Torsdag er det tannhelsetjenestens Tom Grøstad som bemanner tilbudet, mens Sigmund Seland, som er frivillig gjennom Kirkens Bymisjon, tar seg av fredagspasientene. Prosjektet drives for statlige midler, eies av Rusmiddeletaten, og er et samarbeid mellom dem, Bymisjonen og Tannhelsetjenesten Oslo KF. Overtannpleier Hilde Vogt Toven fra tannhelsetjenesten forteller at de hadde et fagseminar i desember, og at det er dannet en egen ressursgruppe i forbindelse med oppstart av prosjektet.

– Vi setter pris på det tverrfaglige samarbeidet. Det gir oss mer kunnskap, både faglig og i forhold til hvordan vi best møter pasientene. Vi er også i gang med litt helsefremmende og forebyggende arbeid mot denne brukergruppen, ved at vi har gjort tannbørster og tannkrem tilgjengelig på steder som feltpleiestasjoner og sprøyterom.

– Kommer pasientene rett inn fra gaten, eller har de bestilt time?

– Pasientene blir først henvist til tilbudet fra feltpleiestasjonene og fra lavterskelinstitusjonene uten at de har avtalt time. Hvis de trenger flere konsultasjoner, avtales det ny tid. Vi opplever nå at de aller fleste kommer til timen, men til å begynne med var det en del som ikke møtte. De fleste pasientene rekrutteres fra andre gatenære institusjoner, og blir møtt av rusmiddeletatens miljøarbeider på venteværelset her.

– Hvilken type behandling kan dere tilby disse pasientene?

– Det er i utgangspunktet et akuttilbud, men det gis også enklere nødvendig tannbehandling. I tillegg er det bevilget midler som gjør at vi skal kunne utvide tilbudet til rusavhengige i Oslo i løpet av kommende halvår. Da kommer vi i første omgang inn med tilbud om mer omfattende tannbehandling til dem som er under kommunal rusomsorg. I tillegg får rusmiddelmisbrukere, som er under rehabilitering i helseinstitusjon, rett til gratis tannbehandling når de har vært der i tre måneder. De vil da inngå i tannhelsetjenestelovens prioriterte grupper og ha de samme rettighetene som eldre, langtidssyke og uføre i institusjon.

De to tannlegene forteller at de til sammen i løpet av 103 konsultasjoner har møtt 32 pasienter og blant annet trukket 68 tenner, lagt 59 fyllinger, foretatt én rotfylling og laget 7 komposittkroner og 8 proteser.

– For meg er det en positiv erfaring å få jobbe her, forteller Sigmund Seland, og fortsetter: – Dette er pasienter med destruerte tannsett, stort behandlingsbehov og store smerter. Så her blir det først og fremst snakk om å lindre smerte, før vi gir litt behandling for fasaden og tyggefunksjonen. Disse pasientene er blant de hyggeligste jeg har møtt. De er rett på sak med alt. Ikke noe tull. Og det er befriende lite snakk om bleking.

Tom Grøstad legger til at det er hyggelig å kunne gjøre ting som utgjør en stor forskjell for folk. Han arbeider ellers mye med pasienter med odontofobi, noe som også er et kjent fenomen blant de rusavhengige. Han ser hvor motiverte de blir når de først kommer seg over terskelen til å motta hjelp, og er gledelig overrasket over hvor få det er som ikke møter når de har time.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi